Zdenkin SANTIAGO koláč
veľmi slávnostný
Koláč sa podával 1. septembra 2021 na chalupe Zuzky Lukačovičovej. Neviem, kde Zdenka vzala tú šablónu na posýpku, ktorá tomu celému dala ešte vyšší šmrnc, ale aj keď ju nemám, koláč urobím a bude skvelý. Budú v ňom aj spomienky na ten deň a láskyplné myšlienky na moje kolegyne.
260g olúpaných mletých mandlí (kupujem v Lidli)
130g trstinového cukru
6 vajec
2pl citrónovej šťavy
1/2čl mletej škorice
2-3kv citronového esenciálneho oleja
2-3 kv pomarančového esenciálneho oleja (namiesto citrónovej a pomarančovej kôry)
Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne primiešame mleté mandle. Pridáme šťavu z citróna, škoricu a esenciálne oleje. Všetko spolu premiešame a nakoniec postupne pridáme vyšlahaný sneh z bielok. Nalejeme do vymastenej tortovej formy a pečieme cca 40 min na 170st C.
Dobrú chuť!