Bazový sirup
Tento kúzelný dar leta sa v niektorých rodinách vyrába v množstve 54 fliaš - na každý týždeň jedna. Výborný je do vody, sódy, ale aj do miešaných nápojov. Pozrite sa tu na lepšie a zdravšie verzie.
Ingrediencie - bežný zoznam
- 10 kvetov bazy
- 1 liter vody
- 1 kg cukru
- 25 - 30 g kyseliny citrónovej
- 1 citrón
Zlepšenia:
- Biely cukor môže byť čiastočne, alebo úplne nahradený cukrom hnedým, trstinovým, ovocným, kokosovým alebo brezovým (xylitolom) alebo stéviou.
- Môžete skúsiť sterilizovať aj celkom bez cukru: teta Magda urobila vlani malé poháriky baza-voda-citrón. Sú výborné do čaju aj do miešaných nápojov.
- Kvety odstrihneme od najhrubších stopiek - stopky sú trochu dráždivé na obličky.
- Vynecháme kyselinu citrónovú a zvýšime množstvo citrónov.
- Ak máme bio citróny, môžeme ich pokrájať aj so šupou.
- Obyčajné citróny ošúpeme.
- Môžeme pridať (najmä ak sme nedali citrónovú kôru, kde sa nachádzajú voňavé citrónové silice) niekoľko kvapiek kvalitného esenciálneho oleja z citróna (ja používam značku DoTerra).
- Niekto pridáva aj 1 limetku na liter vody.
- Môžeme skúsiť aj verzie: na každý liter s pridaním pár tenkých plátkov zázvoru, alebo 2 stonkami mäty, alebo dvoma stonkami medovky, alebo kombinácie.
- Tento rok som citróny a pár kvetov (bez stopiek) pred cedením, uvarené, pomixovala. Sirup má teraz naspodu zakalenie, ale je pikantnejší, výraznejší.
- Bazu zbierame na čistom mieste, ďaleko od cesty a pesticídov (pozor na polia) a kvety potom neumývame. Prišli by sme o voňavý peľ.
- Bazová malinovka je vraj vynikajúca prevencia alergie. Jej peľ má vraj túto moc.
POSTUP
Do väčšieho hrnca dáme vodu, kvety a nakrájané citróny. Niekto dáva prevarenú vychladenú vodu. Necháme to postáť 24 hodín. Potom scedíme a pridáme cukor. Dáme variť, necháme asi 8-10 minút vrieť. (Ak chcete dať kyselinu citrónovú, potom do chladnúceho sirupu). Sirup nalejeme do sklenených fliaš a dáme sterilizovať.
Najmä ak sme dali menej cukru, nepoužívajme radšej bežné fľaše s hliníkovým uzáverom, ten nepriľnie dokonale.
Najlepšie sú fľaše s uzáverom ako od detskej výživy (predáva sa v nich napr. paradajková šťava), alebo obyčajné 7-dl zaváracie poháre. Dobre zabránia prístupu vzduchu. Keď budeme chcieť sirup začať používať, prelejeme si ho do nejakej peknej fľaše, aby sa dobre nalieval a ak ho nespotrebujeme do týždňa, držíme ho v chladničke.
Sterilizujeme v hrnci s vodou, alebo v rúre (naukladať nastojato do plechu, doliať vodu a sterilizovať 15 minút).
Niekto namiesto sterilizácie dáva fľaše do tzv. suchého dunstu, alebo inak, pod perinu: snažíme sa ich udržať čím dlhšie horúce, a tak prebieha sterilizácia.
Zlepšovák: manželova babka zvykla po tom, čo poháre vychladnú, po každom viečku poklopkať nechtom. Ak sa ozval vysoký zvuk, viečko chytilo. Ak sa ozval dutý, hlboký zvuk, nechytilo. Potom treba sirup preliať do iného pohára a znova sterilizovať, alebo odložiť do chladničky a prednostne použiť.
POZOR! Ak potom v zime otvoríte fľašu a navrchu bude pleseň, nestačí ju zvrchu zobrať! Treba, žiaľ, všetko vyhodiť. To platí aj o džemoch. Pleseň je totiž, aj keď ju nevidno, v celom obsahu. Tá trocha vyhodenej dobroty nám nestojí za tú toxicitu.
Poznámka: Nezalievajte kvety horúcou vodou, mali by ste to potom tmavé. Nikde som nenašla dôvod, prečo sa kvety scedia ešte pred varením. Možno to súvisí s tou dráždivosťou stopiek.
Poznámka:
Ešte existuje aj šumienka z bazy, tú ale neviem robiť, vždy sa mi pokazí. Je to ale super nápoj.